Nulmeting – wat is een nulmeting

Nulmeting – wat is een nulmeting.

Door het aanbrengen van meetbouten kunt u de exacte positie van uw huis vastleggen. We hebben het dan niet over de geografische positie maar over de exacte hoogte van de bouwmuren van een huis.

Als bijvoorbeeld de buren met funderingsherstel beginnen wilt u natuurlijk geen schade lijden door verzakkingen die weer resulteren in scheuren uw muren.

Daarom laat u preventief meetbouten plaatsen zodat u overduidelijk kunt bewijzen dat uw huis verzakt is ten gevolge van de werkzaamheden aan het huis naast u. Nu kunt u de aannemer aansprakelijk stellen en de kosten verhalen. Het is in dit geval wel belangrijk dat de aannemer een CAR verzekering heeft. (construction all risk) Want een kale kip kan je niet plukken. Lees hieronder een artikel dat ik heb overgenomen van het internet

Bouwput in de buurt? Doe een nulmeting

funderingsherstel Amsterdam

funderingsherstel Amsterdam

Van een scheur in de muur tot instortingsgevaar. Vaak loopt het niet zo’n vaart, maar als de gemeente vlak bij je huis een bouwput graaft, kan het wel degelijk misgaan. Een nulmeting kan veel ellende voorkomen.

De meeste bewoners trekken te laat aan de bel. De eerste scheur zit in de muur of hun pand is al verzakt. Bewijs dan maar eens dat de muur glad was en de woning eerst echt recht stond. ( deskundige bouwrecht advocaten in Amsterdam zijn: Blennheim advocaten en Wieringa advocaten en 1 van de beste bouwkundig mediators is de Heer Lopez Cardozo)

Laat daarom aan een nulmeting en zogeheten bouwexploit te regelen, waarmee de huiseigenaar de (hoofd)aannemer van de gemeente bij voorbaat aansprakelijk stelt voor eventuele schade. Bereidwillige aannemers zullen de nulmeting zelf willen uitvoeren.

Doen zij dat niet, dan kun je een onafhankelijk bouwkundig adviseur inhuren.  ( u kunt bij mij terecht voor een bouwkundige voor opname oftewel een bouwexploit)

Goedkoper

Of goedkoper: doe de nulmeting zelf. Maak gedetailleerde foto’s van je woning voordat de werkzaamheden starten en laat die ondertekenen door de aannemer. Wie geen handtekening krijgt, kan de documenten het best laten registreren bij een notaris. Het bouwexploit moet je sturen naar de aannemer en liefst ook het ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente.

Is de bouw al begonnen en ontstaat schade? Dan ligt de zaak gecompliceerder. Je zult bewijs moeten verzamelen. Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, waarbij woningen in de omgeving verzakten, was dat eenvoudig. Het stond direct vast dat het één met het ander te maken had. De gemeente nam de schade voor haar rekening en kocht zelfs huizen op.

Scheur

Lastiger te bewijzen is schade die na afloop van de werkzaamheden ontstaat. Een scheur in de muur bijvoorbeeld, die erin sluipt als de bouwput al is gedicht en de werkmachines zijn vertrokken. VEH raadt in dat geval aan de gemeente zo snel mogelijk per brief aansprakelijk te stellen voor de geleden en wellicht nog te verwachten schade. Omschrijf het probleem nauwkeurig en vraag om een antwoord binnen een redelijke termijn, van bijvoorbeeld twee weken. Als de schade heel urgent is, kun je aandringen op een snellere reactie of het laten stilleggen van de werkzaamheden.

Wil de aannemer niet betalen, dan rest niets anders dan een gang naar de rechter. Over de behandeling door de gemeente kun je een klacht indienen bij de gemeentelijke ombudsman of de Nationale ombudsman.

Maar laat het liever niet zo ver komen, want schade voorkomen, is beter dan repareren.”

Heeft u advies nodig dan kunt u mij bellen 020 – 7736842

 

Over Fred Tokkie

Fred Tokkie is gespecialiseerd in de bouwkundige keuring van alle soorten huizen in Amsterdam en omstreken . Via dit blog deel ik mijn bouwkundige kennis met u.
Dit bericht werd geplaatst in bouwkundige keuring fundering en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.