Huis kopen Amsterdam

Huis kopen Amsterdam

De prijzen zijn gemiddeld 3.9 % gestegen – lees het artikel hieronder

De huizenmarkt verbetert snel. Amsterdamse koopwoningen werden voor het derde achtereenvolgende kwartaal duurder. De prijs van een gemiddelde woning in de stad stegen de afgelopen drie maanden 3,7 procent tot 231.000 euro, bij zeer hoge omzetten.

In Amsterdam heb je het idee dat de crisis achter de rug is

Sven Heinen, Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA)

Dit blijkt uit de cijfers die makelaarskoepel NVM vanmorgen bekend heeft gemaakt. Het aantal transacties steeg ruim twintig procent tot 2270 verkochte woningen.

Waarnemend voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), aangesloten bij de NVM, wijst erop dat appartementen, die het leeuwendeel van de Amsterdamse woningmarkt uitmaken, nog gewilder waren. Ze stegen het afgelopen kwartaal 5,4 procent in prijs tot 216.000 euro. Het aantal verkochte appartementen klom in deze periode met 21,3 procent tot 1895 stuks.

Euforisch
Heinen waarschuwt voor een al te euforische stemming. ‘De markt herstelt, en Amsterdam doet het relatief goed. Toch zijn er ook nadrukkelijk gebieden waar de huizenmarkt zich aanmerkelijk moeizamer ontwikkelt. Vooral Zuidoost en Nieuw-West blijven nog wat achter.’

Ook relativeert hij de sterke prijsstijgingen in het afgelopen kwartaal. ‘Als je kijkt naar de vierkante meterprijs gaat het om stijgingen van tienden van procenten. Dat betekent dat kopers voor hun geld vooral ook grotere woningen hebben gekregen.  En de enorme stijging van het aantal transacties heeft ook te maken met de slechte verkopen in 2012.’

Koploper
Heinen: ‘In Amsterdam heb je het idee dat de crisis achter de rug is. Dat is natuurlijk niet zo, al is de markt krap door de groei van de stad en het relatief schaarse aanbod. De woningmarkt in de hoofdstad is koploper, maar ook landelijk gaat het wat beter met de huizenprijzen en de verkopen. Het keerpunt in de huizenmarkt was vorig jaar.’

Het herstel van de Amsterdamse woningmarkt begon in het tweede kwartaal 2013, zoals de MVA de afgelopen zomer al duidelijk aangaf. Destijds verbeterden de prijzen en stonden minder woningen te koop, maar bleef het aantal transacties nog achter bij de verkopen in 2012.

Intussen maakt de woningmarkt een inhaalslag door en verbeteren alle kerncijfers van de Amsterdamse woningmarkt. De prijs per vierkante meter steeg 0,8 procent; die van appartementen 1,2 procent. De tijd dat een huis te koop staat nam af met twaalf procent tot 83 dagen. Eind 2012 stonden woningen nog 106 dagen te koop.
Ook de marktstemming verbeterde fors, met twintig procent.

Landelijk
Ook landelijk zette de verbetering op de woningmarkt verder door, zij het aanmerkelijk minder krachtig dan in Amsterdam. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg 1,5 procent tot 207.000 euro. Een appartement kostte landelijk 163.000 euro. De vierkantemeterprijs van woningen bleef in Nederland vrijwel onveranderd. De verkooptijd nam iets af, van 158 tot 154 dagen. Ook was de ‘marktstemmingsindicator’ positief, ongeveer twintig procent beter, vooral dankzij de gestegen verkopen.

Over Fred Tokkie

Fred Tokkie is gespecialiseerd in de bouwkundige keuring van alle soorten huizen in Amsterdam en omstreken . Via dit blog deel ik mijn bouwkundige kennis met u.
Dit bericht werd geplaatst in Bouwkundige Keuring Amsterdam en getagged met . Maak dit favoriet permalink.